Finalisten 38e editie Rotterdamse Ondernemersprijs bekendgemaakt

Alphatron Medical, Hell’s Kitchen en Houweling International zijn de drie genomineerden voor de Rotterdamse Ondernemersprijs 2023. Dat is woensdag officieel bekendgemaakt tijdens een lunch op het Rotterdamse Stadhuis.

Wethouder Simons ontving de drie genomineerde bedrijven en de genomineerden voor de Nieuwe Heldenprijs. De uitreiking van beide prijzen vindt plaats op 6 juni tijdens een feestelijke avond bij CarPort Rotterdam. De Rotterdamse Ondernemersprijs is dé award voor ondernemerschap in de metropool Rotterdam. In 2022 won Van Gelder Groente & Fruit deze prestigieuze prijs.


“Het wordt ook dit jaar weer spannend wie de award in de wacht gaat slepen. De kanshebbers komen uit verschillende branches en onderscheiden zich op een eigen, unieke manier. Ze maken maatschappelijke impact, zijn mensgericht en hebben het lef om risico’s te nemen”, aldus voorzitter Ellen van Dam van de Rotterdamse Ondernemersprijs.

 

Wie zijn de genomineerden voor de Rotterdamse Ondernemersprijs 2023?

 

Alphatron Medical

Zij ontwikkelen innovatieve producten en diensten om de zorg te verbeteren. Hiermee is het 25 jaar oude familiebedrijf marktleider in Nederland. Met meestertechnologie en ICT brengt het bedrijf flow in de zorg. Bijvoorbeeld met het slimme zorgstation AMiS, dat het werkproces van verpleegkundigen optimaliseert. En met het nieuwste product Alviscan, waarmee patiënten zelf onder meer hun bloeddruk en hartslag kunnen meten. Alphatron Medical ordent de data en maakt deze uitwisselbaar voor zorgverleners.

Harald Verloop: “Ik ben onwijs trots op deze nominatie en dat we succes boeken op de manier zoals Rotterdam werkt, geen woorden maar daden. We maken écht impact in de zorg en dat is nodig, want de zorg staat er op dit moment niet echt goed voor. Kijkend naar de toekomst is er een enorme vergrijzing en er is een enorm tekort aan instroom van jonge mensen die in de zorg gaan werken”.

 

Hell’s Kitchen

Een horecagroep met 12 horecazaken op A-locaties en zo’n 600 medewerkers. De kracht van het bedrijf schuilt in de Local Hero strategie. Hell’s Kitchen gaat alleen voor de beste locatie. Daar wordt uitvoerig onderzoek naar gedaan. De locatie moet opgaan in de omgeving. Door overal ontbijt, lunch, en diner te verzorgen, ontstaat er stabiliteit en meer binding met klanten. Hell’s Kitchen loopt qua professionalisering voorop in de branche en investeerde het afgelopen jaar in een community om de verbondenheid van het personeel te vergroten. De organisatie leverde een bijzondere bijdrage aan de bruisende sfeer in de stad.

Herman Hell: “We zijn heel blij dat we genomineerd zijn. We zijn gek op deze stad en het is mooi om te zien dat die waardering wederzijds is”.

 

Houweling International

Ze zijn koploper in duurzaamheid. Het bijna 100 jaar oude familiebedrijf heeft vestigingen in Nederland, België, Roemenië en Canada. Het levert onder meer verpakkingen voor producten en gewassen, en werkkleding om het personeel op de werkvloer te beschermen. Het woord ‘afval’ bestaat voor deze organisatie al jaren niet meer. Door zelf circulaire producten te ontwikkelen en ze te verkopen, draagt het bedrijf bij aan het behoud van waardevolle grondstoffen, vermindering van het gebruik van fossiele grondstoffen en verkleining van de afvalberg. Als enige produceert Houweling de eigen jerrycans en gieters van maar liefst 100 procent gerecycled plastic.

Marc Houweling: “We zijn enorm verrast en trots dat we met ons familiebedrijf uit Bleiswijk bij de laatste drie finalisten zitten en we kijken enorm uit naar het vervolg”.

 

Wie zijn de genomineerden voor de Nieuwe Heldenprijs?

Naast de Rotterdamse Ondernemersprijs wordt op 6 juni ook de Nieuwe Heldenprijs uitgereikt. Een initiatief van VNO-NCW Rotterdam. Nieuwe Helden zijn de versnellers en vernieuwers van deze tijd. De drie genomineerden voor De Nieuwe Heldenprijs 2023 zijn Hardt Hyperloop, Reefy en iKapitein uit Rotterdam. Zij onderscheiden zich door hun hoge ambities.

Hardt B.V. wil een revolutie teweegbrengen in het vervoer. Het bedrijf ontwikkelt en test een hyperloop en stelt zich tot doel hiervoor een eerste route te realiseren. Een hyperloop is een vervoersysteem waarbij een trein door een vacuümbuis rijdt. Hierdoor wordt het vervoer duurzamer, veiliger en sneller.

“De Hyperloop is een duurzame transportoplossing en die ontwikkelen we in Rotterdam en de Nieuwe Heldenprijs maakt deze technologie natuurlijk veel kenbaarder aan een veel groter publiek. En hoe mooi zou het zijn als we de eerste hyperloop pilot ter wereld in Rotterdam gaan realiseren”, zegt Tim Houter van Hardt Hyperloop.

Reefy ontwerpt en produceert natuurinclusieve en duurzame oplossingen voor havens, golfbrekers, oeverbescherming en offshore windparken. De organisatie combineert waterbouwtechniek en biologie om mens en natuur te beschermen in een veranderend klimaat.

“Wij zijn hier in Rotterdam met het netwerk en de faciliteiten die we hebben innovaties aan het ontwikkelen om kwetsbare gebieden over heel de wereld te kunnen beschermen“, aldus Leon Haines van Reefy.

iKapitein is een van de grootste aanbieders van waterrecreatie in Rotterdam. Hier kunnen recreanten next level varen, (water)fietsen, eten en suppen. De organisatie heeft een maatschappelijke impact en loopt voorop met duurzaamheid en innovatie. Jaarlijks ervaren 17.000 dagjesmensen de stad Rotterdam via het water. Rotterdammers worden op een unieke manier bij elkaar gebracht. En de jeugd wordt bewuster gemaakt van hun leefomgeving en mogelijkheden.

“Ik ben iemand die graag experimenteert, faciliteert en inspireert en ik denk dat dat eigenlijk wel de definitie is van De Nieuwe Held”, zegt Wesley dos Santos van iKapitein.

 

Topbedrijven

De Rotterdamse Ondernemersprijs wordt dit jaar voor de 38e keer uitgereikt. Eerdere winnaars waren onder meer topbedrijven als Hello Print, Tchai International, Coolblue, Schmidt Zeevis en Quooker.
Het Erasmus Centre for Entrepreneurship stelt in opdracht van de Rotterdamse Ondernemersprijs jaarlijks een lijst met de top-50 groeibedrijven uit de metropool Rotterdam samen.

De bedrijven op deze lijst zijn direct genomineerd voor de prijs. Daarnaast kunnen Rotterdamse ondernemers, inwoners en andere belanghebbenden zichzelf of een ander bedrijf voor de prijs aanmelden.
De inzendingen worden beoordeeld door de jury van de Rotterdamse Ondernemersprijs, bestaande uit het bestuur en de oud-winnaar van de voorgaande editie.