Ondernemer Gerrit van Gelder van Van Gelder Groente en Fruit is uitgeroepen tot de winnaar van de Rotterdamse Ondernemersprijs 2022. Daarmee mag Van Gelder zich in één rij scharen met bekende winnaars zoals Quooker, Coolblue en Schmidt Zeevis. Het bedrijf won de onderscheiding voor innovatief ondernemerschap op het gebied van duurzaamheid, smaak en gezondheid.

 


U bent dit jaar uitgeroepen tot de winnaar van de Rotterdamse Ondernemersprijs. Hoe voelt dat?

Dat voelt heel goed. Het is de kers op de taart van wat we de afgelopen zes jaar hebben opgebouwd. In 2014 hebben we ons afgevraagd hoe de toekomst van Van Gelder eruitzag en zijn we gaan kijken hoe we zoveel mogelijk konden gaan automatiseren. Daar is uiteindelijk een heel groot plan uitgekomen, waar ook een nieuwbouwlocatie bij kwam kijken. Inmiddels hebben we een gigantisch modern pand staan op het bedrijventerrein Nieuw-Reijerwaard. Dat is het duurzaamste bedrijventerrein van heel Nederland. Binnen de AGF-sector zijn wij ook het modernste bedrijf in Nederland. Wij bieden mooie verse en gezonde producten aan onze klanten. De prijs voelt dus als erkenning voor ons werk en de vooruitstrevende, duurzame keuzes die we hebben gemaakt.

Wat heeft de prijs voor u betekent?

Als ondernemer neem je een groot risico en steek je er veel geld in om zo’n enorm project als dat van ons te zien slagen. Op de Nederlandse groente- en fruitmarkt doen ook nog eens veel partijen mee, waaronder veel grote spelers. Wij stonden voor het winnen van de prijs binnen de AGF-sector al bekend om wat we hier gerealiseerd hebben. Deze prijs geeft ons nog meer publiciteit bij het algehele publiek.

Wat waren de grootste uitdagingen van de afgelopen jaren?

De nieuwbouw, de gehele automatisering, dat orders er goed uitkomen en klanten altijd op tijd bediend kunnen worden en corona. Zeker dat laatste heeft er enorm ingehakt bij ons. Wij bedienen zo’n zesduizend klanten per dag, waaronder veel hotels en restaurants. Daarvan moesten er door corona opeens vijfduizend halsoverkop sluiten. Je moet je kostenplaatje flink terugbrengen als je opeens 60 tot 70 procent minder omzet hebt. We hebben daardoor enorm op de kosten moeten letten.

Wat is uw belangrijkste regel in het ondernemen?
Je kan het niet alleen. Je hebt veel goede medewerkers nodig, en die hebben wij gelukkig bij Van Gelder. We hebben werknemers die hier al heel wat jaren werken. Samen proberen we de klant zo goed mogelijk te bedienen en een stukje meerwaarde te leveren.

Hoe ziet de toekomst eruit voor Van Gelder?

De nieuwbouw was zo’n groot project, ik denk niet dat ik nog iets van deze omvang ga doen. We gaan ons de komende jaren vooral bezighouden met meer mooie gezonde en vitaminerijke groenten en fruit en minder vlees op de borden te krijgen bij de Nederlanders.

Recentelijk hadden we bijvoorbeeld een groot Vega & Vegan evenement op onze nieuwe locatie. Dat is het begin van een nieuwe reeks plantaardige producten die wij op de markt gaan brengen en in het assortiment bij Van Gelder terechtkomen.

Daarnaast zijn we ook bezig met verticale teelt. Dat wordt erg belangrijk in de toekomst. Dat is de toekomstvisie van Van Gelder: smaak, gezondheid & duurzaamheid om mooie producten op de markt te zetten in AGF sector  

Aanmelden Rotterdamse ondernemersprijs